Változások a Pénzszám programban

 

 

2013.12.23. Kellemes Ünnepeket!   

 

A következő évre áthúzódó áfa kezelésére kidolgoztunk egy egyszerűsített megoldást, amivel kiváltható, hogy mindkét évben tételesen kelljen az ilyen áfát könyvelni. Részletek itt...

 

2013.10.03. Hibajavítások   

 

A legutóbbi frissítéssel néhány hiba is kikerült, elnézést kérünk, javítottuk ezeket:

§  a számlázóból főkönyvi feladáskor „nyilvántartási szám tartomány nem megállapítható” üzenet

§  tartozás korosító lekérésekor a határidőn belüli oszlop nem jelent meg

§  forgalom\vegyes képernyőn átméretezéskor elcsúsztak a lekérdező mezők

 

2013.09.29.   

 

1.     Új lehetőség a pénzügy/folyószámla/lekérdezések funkcióban a „további feltételek” ablakon a „felszólítási infók kigyűjtése” opció.


Ennek bekapcsolása esetén a vevő számlák soraiban megjelenik, hányszor szerepelt a számla fizetési felszólításon, és utoljára mikor
 

 

2.     Hibajavítás: egy korábbi frissítés óta a vegyes forgalomban lehetőség van fordított kontírozással is másolni a bizonylatot. Kiderült, hogy egyes esetekben a  fordított másoláskor a követel forgalmak a tartozik oldalra kerültek át. Javítottuk, de amennyiben használta már ezt a funkciót, az egyéb\kiegészítő funkciók\keresztellenőrzés menüpontot indítsák el. Ha készült ilyen hibás bizonylat, meg fog jelenni a listában. Ezeket a bizonylat módosításával lehet javítani, illetve ha bármilyen segítségre van szükség ezzel kapcsolatban, hívjanak.

 

2013.09.11.   

 

1.     Új funkció az egyéb/kiegészítő funkciók/ nem használt partnerek inaktiválása

2.     Új partner rögzítésekor figyelmeztetés jelenik meg, ha azonos nevű már létezik

3.     A számlázás/számlák lekérdezése funkcióban, ha sok a tétel, nem indul el automatikusan a lekérdezés a gyorsabb belépés érdekében

 

 

 

2013.07.26.   

 

1.     A tartozás korosítás lekérésekor a „további feltételek…” ablakban alul van egy új opció, a „korosításnál a rendezetleneket is sorolja be”. Ha ezt bekapcsoljuk, a rendezetlen kiegyenlítéseket nem külön oszlopba hozza a lista, hanem azok teljesítési dátuma óta eltelt napok száma alapján besorolja őket a megfelelő intervallumba

2.     A törzsek/gyűjtő menüpontban az egyes gyűjtőkódokhoz év adatot is hozzárendelhetünk, és a lekérdezést szűrhetjük is e szerint. Az olyan gyűjtőkódoknál, amelyek érvényessége korlátozott, célszerű létrehozáskor a tárgyévet, vagy azt az évet beírni, ameddig érvényes.

3.     Kivonat lekérésekor, ha a „konszolidált” opciót bejelöljük, aktívvá válik egy „csak kapcsolt” opció is. Ennek bekapcsolása esetén a kivonat nem a kapcsolt vállalkozások nélküli forgalomból, hanem CSAK a kapcsolt vállalkozásokéból készül. (előfeltétel: a partnertörzsben jelölve kell lennie a kapcsolt vállalkozásoknak)

4.     A számlázó modulban lehetőség van közvetlenül e-mailben is elküldeni a számlát a vevőnek. Részletek itt...

 

 

2013.05.27.   Kisebb javítások

 

1.     A számlázó modul tétel-lekérdezés funkcióban a tétel leírás és megjegyzés szövegére is lehet keresni

2.     Az előző év végére lekért egyenlegközlő egyes esetekben a tárgyévi kifizetéseket is mutatta

3.     Elsődleges 6-7 esetén az eredményszámlák év végi zárásakor hibásnak hozta az 5-ös forgalmakat, javítottuk

 

 

2013.04.26.   Kisebb javítások

 

1.     Még mindig probléma volt a lezárt áfa időszaki vegyes bizonylatok módosításával, javítottuk

2.     Mérlegadatok lekérésénél, ha csak az eszközöket kértük le, kérdőjeles sorok is megjelentek – javítottuk

3.     Az Abev-szerinti áfa listában a 1365M lap a nyomtatásban nem jelent meg, csak az excelben

4.     Az előző évi átértékelés hatásának korrekciója funkció nem kezelte azokat az eseteket, amikor a számláétól eltérő devizában is volt kiegyenlítés

5.     Banki kiegyenlítéskor a számláétól eltérő devizában nem lehetett több számlát kijelölni

 

2013.04.11.  

 

1.     A partnertörzsben új lehetőségként kapcsolattartók adatai vihetők fel

2.     Ha itt valamelyik kapcsolattartónál a „Pü. levél” opciót bejelöljük, a pénzügyi leveleken (fizetési felszólítás stb.) az ő neve fog megjelenni

3.     Olyan vegyes bizonylaton, amely lezárt áfa-időszakhoz tartozik, azok a tételek legalább módosíthatók, amelyek nem áfásak.

4.     A forgalom menüben vevő vagy szállító számla módosításakor, ha megváltoztatjuk a számla számát vagy a partnert, a program figyelmeztet, ha az eredeti adatokkal a számla már szerepelt pénzügyi teljesítésben, vegyes kiegyenlítésben vagy kézi pontozásban.

 

2013.03.27.  Számlázó előleg kontírozás

 

1.     Előleg kontírozás a számlázóban
Az eddigiekben a számlázó modul előleg típusú tételeiben csak arra volt mód, hogy a cikktörzs kontírozását felülbírálva, az előleg nettó értéke könyvelődjön máshová. Beépítettük, hogy beállítható az előleg bruttó módon könyvelése a 453-ra, az áfa részt a megfelelő 368-al szemben könyvelve.


 A fenti beállítások esetén az előleg típusú tételt úgy adja fel a számlázó a főkönyvbe, hogy a 453-ra a tétel bruttó értéke fog kerülni, két plusz könyvelési tétellel átvezetve a vevő számlán belül:


 

2013.03.11.  Pf. áfa kiegészítés,   átértékelés korrekció

 

1.     A pénzforgalmi áfa bevallást még kiegészítettük azon számlák vizsgálatával, amelyek a bevallási időszakhoz tartoznak, de már korábban ki voltak fizetve

2.     Azon esetek kezelésére, amikor az év végi átértékelés futtatása előtt a következő évben már kifizetések lettek könyvelve, egy segédprogramot készítettünk.
részletek itt, a 2. pontban...

3.     A pénzügy levelezésnél megadható, mely folyószámlákról készüljön egyenlegközlés illetve fizetési felszólítás

 

2013.03.05   Kisebb javítások

 

1.     GES kódoknál új opció: „Rögzítés kezdete a bruttó mezőben”. Bejelölése esetén új tétel rögzítésekor egyből a bruttó mezőbe ugrik a bevitel.

2.     A kézi pontozás semmilyen számlát nem engedett pontozni, ami lezárt áfa-időszakot érintett.  Ezt finomítottuk, hogy csak akkor számít a zárt időszak, ha valamelyik érintett számla pénzforgalmi áfás.

3.     A pénztár (zártkörű) bizonylat nyomtatása előtt nem volt lehetőség nyomtatót választani, ezt pótoltuk.

 

 

2013.02.21  Kisebb javítások

 

1.     Zártkörű pénztár utólagos kontírozása nem működött, javítottuk

2.     Lezárt áfa időszakban pénztári és banki tételben megjelölő adatot sem engedett módosítani, korrigáltuk

3.     Fizetendő áfa főkönyv beállításánál az altípus nem jelent meg. Kérjük ellenőrizzék, ha EU termék illetve szolgáltatás beszerzésre volt beállítva áfa főkönyv, a beállítás megmaradt-e?

 

 

2013.02.20  65M korrekciók

 

1.     A 65M jelentéssel kapcsolatban két probléma merült fel:

·        a 65M lapok fejlécébe nem pont úgy került át a kiállító cég neve, mint a 65A fejlécébe, ami figyelmeztetést hozott

·        a korrekciós lapokra nem csak a korrekciós számlákat, hanem az eredetiket is fel kell vinni, de ide nem adta át a program (az űrlap ellenőrzés ezt kihozta hibának, ahol előfordult)

Mindkettőt javítottuk

2.     Pénzforgalmi számlák jelölése

·        A listák/folyószámla menüpontban készülő kimutatásokban megjelölésre kerülnek a pénzforgalmi áfás számlák. A nyomtatott változatban a típus oszlop melletti csillaggal jelölve, az exceles változatban pedig az „Áfa elj” oszlopban „PFA” kóddal jelölve.

·        A fotgalom/vevő és forgalom/szállító menüpontok áttekintő listáiban is megjelenik az áfa eljárás, illetve a „további feltételek” részben le is lehet kérdezni e szempont szerint

3.     Egyéb   
Lezárt forgalmú évben a bank/pénztár forgalomban is lehet gyűjtőt módosítani.


2013.02.19  Számlázó kiegészítés

 

1.     A 1365M helyes kitöltéséhez a számlázó modulban is meg lehet adni hivatkozott számlaszámot, ami a könyvelésbe is feladásra kerül (számla készítés/kiegészítő adatok fül). A számla sztornó és helyesbítő számla kiállítása esetén automatikusan kitöltődik az adat, egyéb esetben szabadon megadható.

 

2013.02.17  Pénzforgalmi Áfa 3.

 

1.     Elkészült a pénzforgalmi áfa átvezetése is. részletek itt, a 7. pontban...

 

2013.02.15 13A60, Pénzforgalmi Áfa 2.

 

1.     13A60
Bekerült a programba az idei EU jelentés ÁNYK sablonja, kitölthető a 13A60

 

2.     Pénzforgalmi áfa
Köszönjük a visszajelzéseket, a felmerült hibákat javítottuk. Az áfa zárás még nincs teljesen kész, de már a jelenlegi állapotban is elkészíthető a bevallás. Továbbra is kérjük, hogy bármilyen probléma esetén jelezzenek.

 

2013.02.14 Pénzforgalmi Áfa 1.

 

1.     Hibajavítás
Az előző verzióban kiadott 1365M jelentés főlap 6. sorába a program tévesen, a vevőforgalmat is beleszámította. Javítottuk

 

2.     Pénzforgalmi áfa 1.
Elkészült a pénzforgalmi áfa kimutatás első része. A program már számolja és az áfa listában megjeleníti a pf. számlák teljesülése
alapján számított áfát, részletek itt, a 6. pontban...
Amin még dolgozunk, hogy az áfa lezárásakor ténylegesen átvezetésre kerüljön a kimutatott rendezett áfa.

Mivel kevés időnk volt tesztelni, kérjük Önöket, hogy a pénzforgalmi számlákhoz kapcsolódó áfa-számítást az első időkben ellenőrizzék, és jelezzék, ha bármi problémát tapasztalnak. Előre is köszönjük!

 

 

 

2013.02.10 ÁNYK sablon 1365A, 1365M

 

1.     A programba bekerült a 1365 nyomtatványköteg ÁNYK sablonja. Az előző évi beállítások a szokásos módon átvehetők a listák/áfa menüpontban:
a lista módot állítsa "ABEV szerinti ÁFA"-ra, és kattintson az "ABEV beállítások" gombra

amennyiben előző évben már volt, de tárgyévre még nincs beállítás, a program megkérdezi átvehető-e ?

Ha az OK gombot választja, az idei sablon kitöltve jelenik meg, amit ha szükséges módosíthat, de mindenképpen el kell mentenie! A mégse gomb esetén üres sablont kap. A fenti lépéseket hajtsa végre minden olyan cégben, ahol tényleges sablonbeállítások vannak. Természetesen azon cégekben, amelyek csak használják valamely másik cég sablonját, nem kell átállítani semmit. 

 

2.     A programba bekerült a 1365M tételes jelentés készítése és átadása az ÁNYK felé. A szükséges beállításokat és a készítés menetét itt találja:
65M jelentés készítése

3.     A pénzforgalmi áfás jelentést még nem tudtuk teljesen befejezni, még egy kis türelmüket kérjük.

 

 

2013.01.23 TAO sablon, kisebb módosítások

 

1.     A programba bekerült a 1229 nyomtatvány ÁNYK sablonja
Amennyiben Önök már az előző évben használták a TAO kitöltésére a PÉNZSZÁM-ot, az előző évi beállítások átemelhetők. Ehhez a következőket kell tennie:
- a PÉNZSZÁM frissítése után lépjen be a 2012 évbe, a Zárások \ Mérleg menüpontba
- a lista módot állítsa "TAO bevallás "-ra, és kattintson a "Beállítás" gombra.




Ha előző évben már volt, de ez évre még nincs beállítás, a program megkérdezi átvehető-e?

2.     A számlázó modulban a bankszámlaszám három soros lett, hogy egyszerre lehessen IBAN , SWIFT stb. kódokat is szerepeltetni a fejlécben (adatkarbantartás szükséges az aktiválásához)

3.     Listaidőszak felajánlás
Listák készítésekor alapértelmezetten a tárgyhónapot ajánlja fel a program záró időszaknak. Mostantól beállíthatóvá tettük, hogy azt a legkésőbbi időszakot ajánlja fel, amire már van előre könyvelve. A rendszer\felhasználói beállítások\könyvvezetésre vonatkozó menüpontban a ’Minden cégre vonatkozó beállítások’ fülön alul, a ’Listaidőszak végének felajánlása’ opcióval állíthatjuk be a kívánt működési módot.

 

4.     Vevő/szállító rögzítésben tétel átkontírozás
A más rendszerből beolvasott számlák kézi átkontírozásánál lehet segítség, hogy a számla módosításkor a tételt át tudjuk állítani egy másik GES kódra. Ehhez kiválasztjuk a kívánt tételt, az új GES- kódot és kattintunk az átkontírozás gombra.


Hatására feljön a tétel módosítás ablak, ahol az összeg és esetleges gyűjtőkódok az eredeti tételből jön át, de minden más a kiválasztott GES-ből. Megjegyzés: az átkontírozás gomb csak akkor látszik, ha a művelet elvégezhető.

 

 

 

 

 

 

2013.01.01 ÁFA változások

 

A 2013-tól érvényes ÁFA és egyéb változások kapcsán továbbfejlesztjük a programot. A fejlesztések nagy része már elkészült, a 1365 kitöltését segítő listákat is befejezzük a január végére. A változások három nagy téma körül csoportosulnak:

 

1.     KATA számlák követése              Részletek itt...

2.     Pénzforgalmi szemléletű áfa     Részletek itt...

3.     Tételes áfa bevallás                      Részletek itt...

 

 

 

 

 

 

 

 

==========================================================

 

Arhívum

2012 évi fejlesztések

2011 évi fejlesztések

2010 évi fejlesztések

2009 évi fejlesztések

2008 évi fejlesztések

2007 évi fejlesztések

2006 évi fejlesztések

2005 évi fejlesztések

2004 évi fejlesztések

 

==========================================================