Felhasználók és jogosultságok kezelése a PÉNZSZÁM rendszerben


A rendszerben tetszőleges számú felhasználó létrehozható, amikhez egyedi jelszó és jogosultsági szint rendelhető. A rendszer rögzíti, hogy melyik felhasználó és mikor rögzített, módosított vagy törölt egy bizonylatot.


A rendszer az alábbi háromszintű jogosultságot kezeli:


A beállítások a Rendszer \ Felhasználók, jogosultságok menüpontban érhetők el.

Itt felvehetünk új felhasználót vagy csoportot, illetve módosíthatjuk az adataikat.


  1. Kezelői jogok


A Jogosultságok gombra kattintva a kiválasztott felhasználó jogait határozhatjuk meg cégenként.Az egyes cégekhez háromféle módon rendelhetünk jogosultságokat a megjelenő céglistában:


  1. ha a cég neve előtti jelölőnégyzetre kattintunk, arra a cégre teljes (kezelői) jogosultságot kap a felhasználó (a jogosultság oszlopban „Teljes” szöveg látható)


  1. ha a cég nevére kattintunk, majd alul a”jogosultságok” gombra, egy új ablakban menüpont szinten egyedileg meghatározhatjuk az adott cégre vonatkozó jogokat (a jogosultság oszlopban „Egyedi” szöveg látható:


  1. ha a cég nevére kattintunk, majd alul a”csoportok” gombra, a megjelenő ablakban bejelölhetjük, mely csoport(ok) jogai vonatkoznak a felhasználóra. (a csoport oszlopban a kiválasztott csoport(ok) nevei láthatók)


Az egyedi jogosultság (b) meghatározásakor a rendszer menüpontjainak felsorolásából választhatjuk ki az engedélyezni kívánt elemeket, az adatbevitelt is lehetővé tevő menüpontoknál különválasztva a megtekintést és a rögzítést.

A baloldali menü- vagy csomópontokból a nyíl gombokkal a jobboldalra átrakott elemekhez kap jogosultságot a felhasználó. A baloldalon kiemeltek lesznek a megadott jogok, és kékek a részben korlátozott csomópontok.


A c) esetben, amikor csoportjogosultságot rendelünk az adott felhasználóhoz egy-egy cégben, csak jelöljük be az engedélyezett csoportokat:


A beépített „Megtekintés” csoport minden funkcióban engedélyezi az adatok megtekintését, de módosításukat nem.


Ilyen csoportok tetszőleges számban létrehozhatók:

A csoport jogosultságai a fentebb leírt egyedi jogosultsághoz hasonló módon állíthatók be.


  1. Rendszergazdai jogok


A rendszergazdai jogok nem az egyes cégekhez, hanem a PÉNZSZÁM rendszer egyes beállításaihoz illetve karbantartásához való hozzáférést határozzák meg. A jogosultságok kiinduló képernyő felső részén, ha a „Pénzügyi –Számviteli…” szöveget lenyitjuk és kiválasztjuk a „Felhasználói rendszer modul”-t, megadhatjuk a rendszergazdai jogosultságokat. A listában ilyenkor a felhasználók neve jelenik meg:


és itt is a korábban leírt három módon adatók meg a jogok:

  1. sor eleji négyzetre kattintva teljes rendszergazdai jogkör

  2. névre, majd „Jogosultságok”-ra kattintva egyedi beállítás,

  3. névre, majd „Csoportok”-ra kattintva csoportjog megadás.Az egyes rendszergazdai jogosultságok:  1. Korlátozások


Amennyiben szükség van az adatrögzítéssel kapcsolatos műveletek időbeli korlátozására, azt a név kiválasztása után a „Korlátozások” gombnál tehetjük meg:


A megjelenő ablakban akár naplónként megadhatjuk, hogy a felhasználó mennyi ideig jogosult az adatok módosítására, vagy törlésére.


Ugyanitt adható meg, ha a felhasználó csak korlátozott menüt láthat a rendszerből. A „Menü” opciónál néhány jellemzőbb munkakörhöz igazodva választható egy-egy korlátozott tartalmú rendszermenü. Ez nem a jogosultságot korlátozza (azt az 1. pont szabályozza) hanem a látható menüpontok mennyiségét.


  1. Jelszó házirend


Alapértelmezésben a felhasználókhoz nem kötelező jelszót rendelni, illetve a megadott jelszóra nézve sincs semmilyen megkötés. Amennyiben szükséges a jelszavak erősségét és kezelesi rendjét szigorítani, az alábbiak szerint tehetjük meg a „Jelszó házirend” funkciónál.


A szigorításhoz először kötelezővé kell tenni a jelszóhasználatot, ezután jelennek meg a beállítási paraméterek az ábra szerint:A paraméterek mentése után a program a következőképpen fog működni: