A PÉNZSZÁM-ban készült mérleg és eredménykimutatás feltöltése az

Online Beszámoló Űrlapkitöltő Rendszerbe (OBR)


1.Szükséges beállítások

Amennyiben a számlatörzsben a szokásos módon ki vannak töltve a mérleg és eredménykimutatás paraméterei, semmilyen különleges beállításra nincs szükség. Az egyetlen újdonság, hogy a Rendszer / Felhasználói beállítások / Könyvvezetésre vonatkozó menüpontban meg kell jelölni, ha az adott cég mikrógazdálkodó, mert erre az információra az OBR kitöltésekor szükség van.


2.A beszámoló állomány elkészítése

A Zárások / Mérleg menüpontban az Online beszámoló típust kell választani,


majd kiválasztani a törvényi hivatkozást aszerint, ami az adott cég beszámolójára vonatkozik:


A választható listában csak azok a hivatkozások jelennek meg, amik a PÉNZSZÁM-ban beállított beszámoló és eredménykimutatás típusának megfelelnek. Az online felületen ez nem pont így lesz majd látható, mert ott külön mezők vannak a törvényi hivatkozásra, a vállalkozás típusára, a mérleg és eredményváltozatokra, de az OBR állomány számára így van előírva, hogy ezek bizonyos kombinációi közül lehet csak választani.


Automatikusan bejelölődik az ezer forintban megjelenítés, és ha van előző év, annak megjelenítése is, de ezek tetszőlegesen átállíthatók, majd el kell indítani a lekérdezést:


Az adatok megjelenése után a képernyő alján az „OBR állomány” résznél kell megadni annak a könyvtárnak és fájlnak a nevét, ahová menteni szeretnénk az adatokat. Az itt lévő „Mentés” gombra kattintva készül el az állomány, amelynek mindig „.obr” lesz a kiterjesztése. A mentéssel egyidőben a mentett állomány neve a vágólapra kerül, hogy a feltöltéskor ne kelljen feltétlenül kiválasztani.


3.A beszámoló állomány feltöltése az OBR felületre


Az ügyfélapura történő bejelentkezés után a https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes címen lehet a feltöltést megkezdeni. Ezen belül a „Lementett beadvány feltöltése” linkre kell kattintani, majd a megjelenő lapon a „Fájl kiválasztása” gombra, amikor is a saját gépről kiválasztjuk az előzőekben lementett állományt, majd a „Feltöltés”-re.A továbbiakban az OBR felületen folytatható a kitöltés.4.Megjegyzések