KATA számlák kezelése a PÉNZSZÁM-ban

 

1.    KATA adóalanytól kapott számlák jelölése adatszolgáltatáshoz. 1

1.1     Jelölés a partnertörzsben.. 1

1.2     Jelölés a szállító számlákban.. 1

1.3     Jelölés a zártkörű pénztárban.. 2

2.    KATA cég könyvelése, számlakiállítás. 2

2.1     Vevő számlák könyvelése. 3

2.2     Számla kiállítása a számlázó modulban.. 3

3.    Lekérdezés, kimutatások. 4

3.1     Adatszolgáltatás a kisadózó részére juttatott kifizetésekről (xxK102) 4

3.2     Kisadózóként megszerzett bevételek kimutatása. 5

 

1.      KATA adóalanytól kapott számlák jelölése adatszolgáltatáshoz

Az adóév során gyűjteni kell a KATA adóalanyoktól kapott számlákat, későbbi adatszolgáltatáshoz. Mivel a KATA alól évközben kiléphet a szállító, egyenként célszerű jelölni az ide tartozó számláit, amit a „Kisadózó” megjelöléssel lát el. 

1.1      Jelölés a partnertörzsben

A partnertörzsben megjelölhetők az ide tartozó szállítók:

 

 

1.2      Jelölés a szállító számlákban

Szállító számla rögzítésekor jelölhető, hogy KATA beszállítótól származik. A partner kiválasztásakor automatikusan beíródik a törzsből, de felülbírálható. Rögzíthető TESZOR kód is, a későbbi adatszolgáltatáshoz.

 

 

Készpénzes számla esetén, ha azt közvetlenül a pénztárba könyveljük, a pénztár tételben adható meg a jelölés. A partnerkiválasztáskor itt csak akkor íródik be a törzsből a jelölés, ha a tétel a főkönyvi száma alapján valószínűsíthetően szállító jellegű.

 

 

1.3      Jelölés a zártkörű pénztárban

A pénztárbizonylat kiállításakor is jelölhető a KATA számla kifizetése, ami automatikus kontírozás esetén átmegy a főkönyvbe is.

 

A partnerkiválasztáskor csak akkor íródik be a törzsből a jelölés, ha a tétel kiadás jellegű.

 

 

2.      KATA cég könyvelése, számlakiállítás

Ha a könyvelt cég KATA alá tartozik, a rendszerbeállítások\Áfa fülön kell beállítani.

 

 

2.1      Vevő számlák könyvelése

Mind a vevő naplóban, mind a pénztárban a vevő számlák könyvelésekor is megjelölhető a KATA számla. Célja, hogy egyértelműen elkülöníthetők legyenek a KATA időszak alatt kiállított számlák, amikről szintén adatot kell majd szolgáltatni partner bontásban.

 

 

A vevő könyveléseknél az adózási mód mező nem a partnertörzsből, hanem a saját rendszerbeállításból töltődik ki automatikusan – de felülbírálható.

Általánosságban: míg a szállító könyveléseknél a partner adózási módját, vevő könyveléseknél a sajátunkat rögzíthetjük így a számlákon.

 

2.2      Számla kiállítása a számlázó modulban

Számla kiállításakor a kiegészítő adatok fülön a rendszerbeállításnak megfelelően feljön az adózási mód mező és itt is felülbírálható. A könyvelési feladáskor eszerint, számlánként kerül át a jelölés. (megjegyzés: az így kiállított számla – az EVA-hoz hasonlóan – áfa kontírozás nélkül kerül át a főkönyvbe)

 

 

 

Az így kiállított számlán a megjegyzések végén automatikusan megjelenik az előírt szöveg:

 

 

3.      Lekérdezés, kimutatások

3.1      Adatszolgáltatás a kisadózó részére juttatott kifizetésekről (xxK102)

 

A Listák \ Egyéb lekérdezések\ KATA összesítések menüpontban összegezhető a KATA forgalom és készíthető el az adatszolgáltatás

 

 

 

 

Figyelmeztetés: az ÁNYK felé - az eddig megszokottól eltérően- XML formátumban készül ez a feladás, az importálásnál erre ügyelni kell.

Az ÁNYK-ban a Szerviz\Egyedi importálás menüpontban lehet ezt is beolvasni, de a mutatott fájltípust előbb át kell állítani xml-re, hogy lássuk a Pénzszámból feladott állományt:

3.2      Kisadózóként megszerzett bevételek kimutatása

 

A Listák \ Egyéb lekérdezések\ KATA összesítések menüpontban összegezhető a KATA forgalom és készíthető el az adatszolgáltatás