Főkönyvi pénztárforgalom újra-sorszámozása.

 

Folyamatos problémát jelent, hogy a könyvelt pénztárakban nehéz biztosítani a bizonylatszámok dátum szerinti sorrendjét. Ennek megoldására bevezettük, hogy a pénztárhoz olyan automatikus sorszámozást is be lehet állítani, ami havonta 1-től újraindul. Az így beállított pénztárban a havi jelentés készítésekor újra lehet számoztatni dátum sorrendben a bizonylatokat. Ezzel a megoldással egy régebbi korrekció beszúrásakor is csak egyhavi pénztárat kell újraszámoztatni és nyomtatni.

 

Ennek beállítása a következőképpen lehetséges:

 

1.      Ha eddig kézzel adunk sorszámot a bizonylatoknak, át kell állítani hogy automatikus legyen. Ehhez a rendszer beállításokban a szükséges pénztári főkönyvek adataiban be kell állítani a főkönyvi szám szintű sorszámozást:


2.      Létre kell hozni (vagy módosítani) sorszámtartományokat, amiket majd hozzárendelünk az egyes pénztárakhoz. Ezt a Rendszer \ Felhasználói beállítások  \ Sorszámtartományok létrehozása menüpontban tudjuk megtenni. Itt először felül kiválasztjuk hogy a pénztári tartományokat mutassa, majd új tartományt hozunk létre. Itt a formátum mezőben a felsorolt vezérlőjelek használatával kialakítjuk, hogy nézzen ki a bizonylatszám. Nagyon fontos, hogy a formátumban szerepeljen a „>” jel, ez jelenti a havonta újrainduló sorszámot, és csak az ilyen típusút lehet majd újraszámozni is!  


Annyi tartományt kell létrehoznunk, ahány pénztárban automatikusan akarjuk adni a sorszámot.
 

3.      Utolsó lépésként a Rendszer \ Felhasználói beállítások  \Sorszámtartományok hozzárendelése menüpontban a pénztár ágon a szükséges főkönyvekhez rendre hozzárendeljük a létrehozott számtartományokat.


 

Mindezek után a forgalom\pénztár rögzítésben új bizonylat létrehozásakor a megadott dátum szerinti hónapból ad sorszámot a program:

 

  

 

Megjegyzések:

·         a sorszám csak új bizonylat létrehozásakor képződik, módosításkor nem! Ha egy bizonylatnak utólag megváltoztatjuk a dátumát, nem fog megváltozni a száma.

·         a sorszámkiadás mindig a rögzítés sorrendjében történik, és ha törlünk egy bizonylatot, nem ad ki menet közben ugyanolyan számot.

 

Ezeket a szépséghibákat az újra-sorszámozás tünteti el.

 

A sorszámok rendezéséhez a listák\egyéb lekérdezések \Pénztár forgalom lekérdezés menüpontot kell indítani. Itt jobb oldalt alul az „Átsorszámozás” gombra kell kattintani, majd megadni a kívánt pénztárat és hónapot. Megerősítés után végrehajtódik az újra-sorszámozás, és le lehet kérni a havi jelentést stb.

 

Ezt a funkciót utólag is lehet használni, az eddig bármilyen sorszámmal rögzített bizonylatok is új sorszámot kapnak.

 

A fent leírtak csak a főkönyvi pénztárra vonatkoznak. A zártkörű pénztárak szigorú számadási rendje változatlan.