Változások a Pénzszám programban

 

2020.08.10  65M javítások

 

A beérkezett jelzések alapján néhány javítás történt a 65M előállító eljárásban

·        ÁNYK indítás után a Pénzszám lefagyott

·        szállító naplóból pénztári hivatkozás esetén az eredeti számla nem került fel a 65M 02-K lapra

·        vissza nem igényelhető áfát is tartalmazó pénzforgalmi elszámolású számla két sorban jelent meg a 65M lapon

 

 

2020.07.30  65M kiegészítés

 

Az áfás pénztár tétel könyvelésekor is megadható hivatkozott számlaszám, így a 65M jelentésre innen is rá tudnak kerülni a jóváíró szállító számlák
 

 

2020.07.27  65M jelentés , ÁNYK kitöltés változások

 

A Pénzszámba beépítésre kerültek a 65M jelentés új, 07.01-től érvényes szabályai.

 

A júliusi bevallási időszaktól kezdődően átalakításra került az adatok átadása az ÁNYK program felé: a korábbi .IMP formátum helyett .XML formátumban generálódik az export állomány. Ennek fő jelentősége, hogy a 65M adatok beolvasása egyszerűsödik, mivel a teljes kombinált bevalláscsomagot egy .XML  állományban adja át a Pénzszám. További egyszerűsítésként lehetőség van az exportálással egyidejűleg az ÁNYK-ban meg is nyitni a bevallást, illetve egyes ismétlődő adatokat (adótanácsadó stb.) a Pénzszámban előre be lehet állítani. Részletesen itt: 65A,65M bevallás paraméterezése, adatok átadása az ÁNYK programba.

 



 

2020.06.28  Felkészülés a 07.01.-i változásokra 2.

 

A számlázó modul mellett a főkönyvi rendszert is folyamatosan igazítjuk a törvényi változások követésére. Jelen frissítés fő eleme, hogy a könyvelésben a számlaszám megengedett hosszát 50 karakterre növeltük. A 65M adatszolgáltatáshoz így már minden számlaszám pontosan rögzíthető.

 

A következő frissítés július végére várható, amikor majd a 65M kitöltését igyekszünk gyorsabbá és egyszerűbbé tenni, illetve akkorra kerülnek beépítésre a számla befogadói adatszolgáltatás új szabályai.

 

A frissítés letöltése után feltétlenül futtassák az adatkarbantartást minden cégre!

 

2020.06.11  Felkészülés a 07.01.-i változásokra 1.

 

A számlázó modulba beépítésre kerültek a 07.01.-től érvényes új, online beküldési szabályok. A frissítés letöltésén kívül más beállítás nem szükséges, a 07.01-től kiállított számlák már automatikusan az új elvárások szerint kerülnek beküldésre a NAV-hoz, vagyis:

·        áfa értéktől függetlenül beküldésre kerül minden olyan számla, amelynek vevője belföldi adóalany

·        ideértve a tárgyi mentes, vagy belföldi fordított adós értékesítést is

·        de továbbra sem kerülnek beküldésre a magánszemélynek kiállított számlák

 

A program abban az esetben tekinti belföldi adóalanynak a vevőt, ha a partnertörzsben:

·        a típusa „Gazdálkodó”

·        a székhely címben az ország üres, vagy Magyarország, HU, Hungary

Az ilyen vevőknél a 07.01-től kiállított számlákon a program megköveteli az adószám kitöltését, mivel az kötelező eleme lesz a számlának.

 

2020.03.23  Adószám ellenőrzés, összegre keresés bank rögzítéskor

 

1.     Adószám ellenőrzés a számlázó modulban
Beépítésre került a számlázó modulba a NAV által elérhetővé tett adószám lekérdezés funkció, amivel a számla kiállítása előtt ellenőrizhető a vevő adószámának érvényessége, illetve név és cím adatai.
A számla fejben a vevő kiválasztása után (ha az nem magánszemély) megjelenik a NAV ellenőrzés gomb:

amire kattintva lekérdezésre kerül a vevő adószáma a NAV adatbázisból, és megjelenik a Pénzszámban és a NAV-nál tárolt adatok összehasonlítása.

Pirossal vannak jelölve az eltérő adatok, amik egyenként, vagy együtt átvehetők a saját nyilvántartásba. Az eltérés oka lehet, hogy a NAV-tól csak a cég teljes neve kérdezhető le, a rövid név nem, a cím bontása néhol nem azonos – saját döntésünk, mit veszünk át. Az adatok mind nagybetűsen érkeznek, alul a „kisbetük is”  opciót használva próbálhatjuk szépíteni az adatokat.
Ha az adószám nem érvényes, a jobb felső sarokban kapunk róla tájékoztatást.
Az átvett/javított adatok a „Mentés” gombbal tárolásra kerülnek a Pénzszám partnertörzsben és a kiállítása alatt lévő számlára is az kerül.

Ugyanezt a funkciót a partnertörzs módosításba is beépítettük, így lehetőség nyílik új vevők adószám alapján történő gyors rögzítésére, illetve ellenőrzésre.

Megjegyzés: a NAV adatbázisban csak az adószám első 8 jegyére lehet keresni, így az áfa és területi kód helyességéről ez az ellenőrzés nem tud tájékoztatást adni.
 

 

2.     Összegre keresés bank és pénztár rögzítéskor
A bank és pénztár rögzítésnél a vevő vagy szállító típusú tételben eddig csak akkor lehetett listából számlát kiválasztani, ha előbb kiválasztottuk a partnert. A nehezen azonosítható tételek kezelésére beépítettünk egy olyan keresési lehetőséget, ahol összegre, számlaszám vagy jogcím szövegrészletre is lehet keresni a teljes nyitott folyószámlában, vagy az összes előírás között:


A megjelenő ablakban megadhatunk konkrét összeget, vagy a „+/-” mezőt használva intervallumot is a keresésre


A program alapértelmezetten a nyitott folyószámlában keres – de ehhez először a teljes folyószámlát ki kell elemeznie, ami sok tétel esetén időt vesz igénybe. Viszont a továbbiakban már nem elemzi a folyószámlát minden kereséskor, hanem az első alkalommal lekértben keres - mindaddig amíg ki nem lépünk a programból, vagy be nem kapcsoljuk a „Nyitottak újraelemzése” opciót.



 

2020.03.09  Online számla beküldés verzióváltás 2.0 -ra

 

A NAV Online számla beküldés technikai háttere megváltozott, a számlázó programokat március végéig kell átállítani az új, 2.0-ás verzióra. A PÉNZSZÁM számlázó modulja is átalakításra került  az új követelményeknek megfelelően, és bár a használatában ez nem jelent változást, mielőbb frissítsék a programot, mert 04.01.—től már csak az új verzió szerinti beküldéseket fogadja el a NAV.



 

2020.02.05

 

1.     A programba bekerült a 2065 nyomtatványköteg ÁNYK sablonja.
Az előző évi beállítások a szokásos módon átvehetők a listák/áfa menüpontban: a lista módot állítsa "ABEV szerinti ÁFA"-ra, és kattintson az   "ABEV beállítások" gombra.
Amennyiben előző évben már volt, de tárgyévre még nincs beállítás, a program megkérdezi átvehető-e ?
Ha az OK gombot választja, az idei sablon kitöltve jelenik meg, amit ha szükséges módosíthat, de mindenképpen el kell mentenie!

 

2.     Beépítésre került a 20A60 nyomtatvány, az EU jelentésekhez

 

3.     Beépítésre került a 19K102 KATA beszerzés összesítő

 

4.     Beépítésre került a 1929 bevallás

 

 

 

 

 

 

==========================================================

 

Arhívum

2019 évi fejlesztések

2018 évi fejlesztések

2017 évi fejlesztések

2016 évi fejlesztések

2015 évi fejlesztések

2014 évi fejlesztések

2013 évi fejlesztések

2012 évi fejlesztések

2011 évi fejlesztések

2010 évi fejlesztések

2009 évi fejlesztések

2008 évi fejlesztések

2007 évi fejlesztések

2006 évi fejlesztések

2005 évi fejlesztések

2004 évi fejlesztések

 

==========================================================